Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowe „RYSIEK” jest firmą rodzinną założoną w 1992 roku przez Ryszarda Gruszkę i Sławomira Pokwap. Początkowo firma zajmowała się tylko ubojem zwierząt, głównie bydła i cieląt a wszystkie czynności wykonywali wyłącznie właściciele.
W 1997 roku właścicielami zostali Bożena i Sławomir Pokwap.
Kolejne lata to okres dynamicznego rozwoju firmy, który spowodował potrzebę zatrudnienia pracowników oraz rozszerzenia działalności o rozbiór mięsa. Od początku istnienia firmy właściciele kładli duży nacisk na higienę i wysoką jakość produkcji. Zakład w Żelisławicach przechodził przez szereg zmian modernizacyjnych związanych z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej, a co za tym idzie z dostosowaniem zakładu do obowiązujących standardów europejskich oraz uzyskania pozwolenia do handlu na terenie Unii Europejskiej. Od 2004 roku produkcja jest prowadzona zgodnie z zasadami HACCP.
Dalsza działalność firmy oraz zwiększenie produkcji przyczyniły się do zakupu terenu pod nowy zakład. W sierpniu 2010 roku rozbiór mięsa został przeniesiony do nowoczesnego i w pełni wyposażonego zakładu rozbioru mięsa w Myszkowie. Firma „RYSIEK” spełnia wszystkie wymogi weterynaryjne oraz posiada wdrożony system HACCP. W 2010 r. przystąpiliśmy do programu „W trosce o Naturę”, stworzonego przez Polski System Recyklingu Organizacja Odzysku SA. Program ten jest dowodem zaangażowania przedsiębiorcy w szerszą misję, której celem jest ochrona środowiska naturalnego. W 2014 roku firma zainwestowała w wymianę systemu komputerowego na bardziej nowoczesny, który pozwala zachować prawidłową identyfikowalność produktu. Produkcja firmy utrzymywana jest na bardzo wysokim poziomie, czego dowodem jest uzyskany w 2014 roku certyfikat BRC.
Dewizą firmy „RYSIEK” jest „gwarancja najwyższej jakości”.